Levertijd 2-4 dagen

Gratis levering boven 55€

100% tevredenheidsgarantie

5 sterren op Trustpilot

Hoe yerba mate thee te maken met een kalebas en bombilla


Yerba mate thee kan op verschillende manieren worden bereid, maar als je de échte authentieke ervaring wilt raden we je aan om de thee op traditionele, Zuid-Amerikaanse wijze te bereiden met een kalebas en een bombilla. 

Een kalebas is een traditioneel uitgeholde, gedroogde en opgepoetste pompoen, terwijl een bombilla in feite een rietje is dat ook functioneert als een filter, zodat je geen yerba mate blaadjes in je mond krijgt. Het unieke aan mate is dat de thee direct in de kalebas is te bereiden. Bij Matetea hebben we onze eigen versie ontwikkeld van deze twee mate brouwinstrumenten. We hebben ons voornamelijk gericht op het makkelijk en praktisch maken van het drinken van mate. Daarom hebben onze kalebas en bombilla allebei van RVS gemaakt.

Hoe je mate thee met een kalebas en bombilla maakt, hangt af van het soort mate dat je wilt bereiden. Hieronder vind je twee videotutorials voor;

  1. Matetea yerba mate en
  2. De Zuid-Amerikaanse mate merken.

 

Gids: Hoe Matetea yerba mate te maken met een kalebas en bombilla

Matetea yerba mate bestaat alleen uit de bladeren van de yerba mate plant (puur blad), waardoor onze mate gemakkelijk is klaar te maken. Zie de video hieronder.

 

 

Instructies:

  1. Schep ongeveer 20 g mate in je kalebas.

  2. Giet een klein beetje koud water over je bladeren. Hierdoor worden de natuurlijke smaken en voedingsstoffen van de bladeren behouden voordat je er heet water overheen gooit.

  3. Gooi heet water (maximaal 80 graden) over de blaadjes. Kokend water zal de bladeren verbranden, wat een negatief effect op zowel de smaak als de ervaring zullen geven.

  4. Steek je bombilla in de mate en laat het drankje even rusten in de kalebas.

  5. Genieten maar!

Tip: Je kan dezelfde mate bladeren meerdere keren door de dag heen gebruiken – blijf gewoon telkens nieuw heet water op de blaadjes schenken. De sterkte van de thee zal elke keer dat je de blaadjes opnieuw gebruikt afnemen, maar je kan per portie Matetea yerba mate met gemak 4-5 kopjes mate maken.

 

Gids: Hoe yerba mate van de Zuid-Amerikaanse merken klaar te maken met een kalebas en bombilla

De traditionele Zuid-Amerikaanse mate merken CBSé, Taragui en Canarias bestaan allemaal uit verpoederde bladeren. Om er zeker van te zijn dat je geen kleine blaadjes in je mond krijgt, raden we je aan om de gids hieronder te volgen.

 

 

Instructies:

Als toevoeging op de video hierboven hebben we een kleine gids bestaande uit 7 stappen hieronder voor je gemaakt. 

  1. Giet yerba mate bladeren in de Kalebas zodat deze ongeveer 1/2 vol is.

  2. Bedek de bovenkant van de Kalebas met je handpalm en schud hem zachtjes. Je zal ervaren dat het stof van de thee aan je handpalm blijft plakken, hetgeen je eenvoudigweg afspoelt, en dan ben je klaar voor de volgende stap.

  3. Houd je Kalebas schuin zodat de thee tegen de ene kant aanleunt terwijl je aan de andere kant ruimte creëert. Kantel de Kalebas terug in een hoek van ongeveer 45° om een "berg" van mate te krijgen. Je Kalebas zou nu half leeg moeten zijn en de andere helft gevuld met bladeren.

  4. Giet een beetje water op kamertemperatuur aan de lege kant. Vul het tot ongeveer de helft van de berg. Laat de bladeren het water een paar minuten absorberen om een stevige "muur" te creëren.

  5. Plaats nu de Bombilla erin. Begin aan de kant zonder bladeren en duw het langzaam door de bladeren zodat het een hoek vormt door de bladeren. Als de Bombilla eenmaal geplaatst is, moet deze daar blijven staan. Verplaats het NIET.

  6. Giet heet water (70-80 graden) aan dezelfde kant waar je Bombilla staat tot het zich net tot onder de berg Yerba vult. Laat de top van de berg droog staan. Kokend water zal de bladeren verbranden en de smaak van de Yerba Mate verpesten. Na één portie kan de kalebas de hele dag door opnieuw worden gevuld.

  7. Deel met vrienden en familie, geniet ervan!

Als de thee klaar is, raden we je aan om 1-2 slokjes te nemen, die je vervolgens uitspuugt, omdat er de eerste slokken vol met bladeren kan zitten. Het eerste brouwsel zal het sterkste zijn, vervolgens wordt de thee steeds milder en milder elke keer je er water bijgiet.

 

Maak mate thee klaar in een Franse pers of met een thee-ei / thee filter

Als je geen fan bent van de traditionele methode om mate te brouwen, kan je ook mate thee in een Franse pers bereiden of met een thee-ei / theefilter aan de slag gaan. Deze methodes zorgen ervoor dat je je mate volledig kan filteren en de sterkte van je mate onder controle te hebben – vooral ideaal als je meer houdt van zwakkere mate. Je zal hier een videotutorial vinden voor de methode met de Franse pers: Hoe yerba mate thee te brouwen in een Franse Pers gidsnaam en voor de thee-ei / theefilter methode hier; Hoe yerba mate te maken met een thee-ei.

We hopen dat deze gidsen je yerba mate thee ervaring een waar succes maken!

 

Kasper / Oprichter van Matetea
Kasper / Oprichter van Matetea